Lag unike sort-hvitt bilder med SilverEfex Pro

Et programvareverktøy som ikke er blant de nyeste på markedet, men likevel svært få kjenner til og enda ferre bruker er SilverEfex Pro Et kraftfullt verktøy som gir profesjonnelle og entusiaster full kontroll under produksjon av monokrome bilder.
Er du sort – hvitt entusiast er du kanskje blant de få som kjenner til programmet.  Ikke hørt om det sier du, da bør du lese videre, for her kan man bli sort-hvitt entusiast av mindre.

Det er mange måter å fremkalle et sort-hvitt bilde på i den digitale verden. Noen bruker den enkle varianten som en del kamera kan by på, man henter opp » monochrome» i menyen, og vips…..sort-hvitt. Andre igjen bruker kameraleverandørens programvare som ofte gir brukeren en sort-hvit opsjon, mens den mer avanserte bruker fjerner fargene i Photoshop eller Lightroom.
For ikke lenge siden hadde fotograf Geir Brekke en interessant artikkel på Foto.no kalt «fra raw til sort-hvitt» hvor han belyser forksjellige teknikker for fremkalling av sort-hvitt bilder i det digitale mørkerom.

«Alle» bilder egner seg i utgangspunktet for sort-hvitt, men problemer oppstår gjerne i forbindelse konverteringen, hvor bildene kanskje kan virke grå og kontrastløse. Dette ordnes gjerne på enkleste måte med en økning av kontrasten, noe som igjen fører til at høylys brenner ut og skyggepartier gror igjen, altså ikke spesielt gunstig for det visuelle uttrykket i bildet.
Mange av leserne vrir seg gjerne i stolen nå og tenker, enda et program. Ja, hvorfor i all verden skal du bruke mer tid på kompliserte brukergrensesnitt når du allerede har slitt deg gjennom timer med frustrasjon i kampen om å beherske Photoshop eller andre lignende programpakker.

Saken er at digitale sort-hvitt bilder ofte kan virke som en falmet kopi av originalen. For garvede mørkeromsveteraner med års erfaring av fremkalling av sort-hvitt filmer i D-76 og kopiering av bilder på baryttpapir blir sort-hvitt bilder fremkalt av blekk på halvblankt papir kanskje ikke det helt det samme.

SilverEfex er programmet for de som ønsker å komme enda et skritt nærmere den gamle sort-hvitt filmens egenskaper og fantastiske tonalitet. Gjenskape filmens kornstruktur ved forskjellige måter å fremkalle på. Her finnes sonekontrollsystemer, unike algoritmer for kontrastendring og verktøy for oppletting og ettereksponering. Kort sagt, her drar man enda en liten bit av det analoge mørkerommet inn i den digitale verden.

SilverEfex bygger på den prisbelønte U-Point teknologien hvor du meget nøyaktig styrer detaljer og tonalitet uten behov for kompliserte masker eller lag. Programmet gir deg også en emulering av de 18 mest populære sort-hvitt filmene, inkludert kornstruktur, fargefølsomhet og tonekurve. SilverEfex Pro fungerer sammen med både Photoshop, Lightroom og Aperture og finnes i både Windows og Mac versjon.

Les mer og last ned demoversjon her

Sjekk ut intro videoen til SilverEfex

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: