Leibowitz enda nærmere personlig konkurs


Financial Times  journalisten John Gapper kaster inn ny og elegant løsning på gåten om veien til Annie Leibovitz insolvens: Rike kunstsamlere har absolutt ingen interesse for å kjøpe hennes fotografier, rett og slett fordi de er ikke bra nok.

Leserne vil huske Leibovitz, som bare fra bladet Vanity Fair alene hanker inn et honorar på $ 2,000,000,  i tillegg til $ 250 000 dagen for kommersielt arbeid, og som havnet i et økonomisk uføre etter at en eiendomsmegler angivelig skal ha rotet det til med store låneopptak på vegne av Leibowitz og renoveringen av hennes eiendom i Greenwich Village. Under rehabiliteringen ble det påført til dels store skader på nabo-eiendommen, noe som igjen førte til at hun også må kjøpe denne og sette den tilbake i stand med til dels til store kostnader.  Dette fører henne fra et liv på solsiden til et noe mer skyggefult liv under vingene på selskapet som refinasierte henne, Art Capital Group, et high-end finans selskap med mange lik i lasten og som andre finansinstitusjoner, gribber når det kommer til penger . To år og en håndfull søksmål senere, er  gjelden steget til astronomiske 30 millioner $ med sikkerhet i rettighetene til hennes fotografier og hennes hjem i Manhattan, og delstaten New York. Konkurs spøkelset er på ingen måte borte
Man skulle tro at en internasjonalt kjent og høyt respektert fotograf med så mange rike venner som Leibovitz burde kunne håndtere en slik gjeld stille og uten for mye bitterhet, men der ser det ut til at Leibovitz svikter . Planen med Art Capital, var å selge eksklusive «Master Sets» av hennes bilder for $ 3,500,000 hver. Det fungerte ikke, og Art Capital solgte dermed gjelden til Colony Capital.

Så hvordan har så dette gått? Det er uklart hvor mange sett Leibovitz har klart å selge, men i følge New York Times rapporteres det at tre har blitt solgt, med store rabatter, siden desember i fjor. Gapper sier at hun er rett og slett ikke en «high-earner» når det gjelder kunst fotografi: På tross av hennes kjendis status og talent, mangler Leibowitz inntjeningsevne som kunstner.
Hvis hun kunne selge hennes bilder i galleriene eller på auksjon for så mye som tidligere mote og samfunns fotografer som Herb Ritts, Bettina Rheims og Richard Avedon – eller enda mindre moderne kunstnere som arbeider i fotografi, som for eksempel Cindy Sherman, Richard Prince, Andreas Gursky og Gilbert & George – ville hennes økonomiske bekymringer lettet betydelig.
Så langt har hun ikke lykkes med det.
Det meste et av hennes fotografier har gått for så langt på en offentlig auksjon, ifølge Artnet, det elektroniske auksjonshuset, er £ 31,200. Som ble betalt i 2005 for et signert bilde fra 1986 av den nå avdøde kunstneren Keith Haring, naken og innsmurt med maling. De fleste av hennes bilder auksjonert i år har hentet inn små summer, noen så lite som noen få hundre dollar.

Det er ikke bare det at samlere finner Leibovitz portefølje for kommersiell og kjendis- fokusert, skriver Gapper. Det er også det faktum at Leibovitz  konsekvent har sviktet, i hele sin karriere, til tilstrekkelig å pleie og pisse den typen mennesker opp etter ryggen som er villig til bruke $ 3,500,000 på en haug av hennes fotografier. «Hun hadde veldig liten interesse i kunsten verden gjennom det meste av sin karriere, sier en gallerist som pleide å representere Leibovitz». «Hun led av ikke å bry seg om det, og ikke gi det nok oppmerksomhet.»
Og, som Andrew Goldman påpekte i en New York profil i fjor, var Leibovitz en slik organisatorisk villstyring at hun ikke gadd å gjøre små ting som å signere sine bilder slik at hennes agenter kunne selge dem for titusenvis av dollar. «Vi droppet henne fordi det kunne ta seks måneder bare for å få et bilde signert,» forteller en gallerist. «Jeg har fått inn hennes bilder av Steve Martin som jeg håper å få signert snart, men regner med å måtte vente i månedsvis.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: