Vår kjære Otto er gått bort

Foto: Einar Spang, Bergens Tidende

Livet er vanskelig å forstå. Han var på jobb i butikken på onsdag. Som alltid. Men på torsdag var vi plutselig her alene uten hans gode smil og vennlige ord, uten hans fristelser med en liten sjokoladebit og uten hans fagkunnskap. Vår kjære venn og kollega gjennom så lang tid, Otto Hellegård, var plutselig gått bort. Han skulle ha feiret 67 års dagen sin den 25.mars.

Så brått og plutselig står vi som jobber hos Ur og Foto i Bergen tilbake med nære minner om en god venn og trofast støttespiller. For Otto var ingen hvem som helst. Otto var en mann som elsket livet, som levde livet og som gledet andre og seg selv gjennom engasjement og medfølelse. Han levde av og for medmenneskelighet, familie og venner, dansekveldene, idretten og sitt fotofag. For allerede som 16-åringen valgte gutten fra Jostedalen og Arna sin lidenskap og karriere innenfor filmfremkalling og fotoutstyr. Starten ble plass som løpergutt i fotobutikken Einar Helgesen hvor han den første tiden slet med håndkjerre, brostein og tunge løft til kunder i hele Bergen. Senere skiftet han butikklokalet til Strømsnes Tekniske før han fikk jobb hos FotoKnudsen på Bystasjonen. Etter noen år flyttet han videre til Fana Optikk på Nesttun. Men i 1979 sa han takk for seg og startet Ur og Foto sammen med Torstein Nesse og Thorvald Daae. Med sitt gode smil, sin fagkunnskap og sitt selgerinstinkt hadde Otto skaffet seg et rykte; byen var Bergen og Otto var mannen du skulle snakke med dersom du skulle kjøpe deg et kamera. Kundene strømmet til Kong Oscarsgaten hvor han tok imot rik og fattig, amatør og profesjonell med åpne armer. Kunnskap og tillit var et varemerke for Otto. Så i 2004 kom det et fristende oppkjøpstilbud fra Oslo og Ur og Foto skiftet eier og navn. Det var en ny tid med stordrift og butikkjeder, fokus på priser og mindre tid til kundepleie. Men selv om Otto ble værende bak disken ble trivselen for ansatte og kunder aldri den samme. Ikke før i 2008 da Otto inviterte sine medarbeidere med på laget og kjøpte tilbake restene av det han hadde startet for nesten 30 år siden. Etter knappe to måneders stillstand gjenoppstod Ur og Foto og Otto var lykkelig tilbake der han hadde startet. Alltid tidlig i butikken med sin lidenskap for foto, snop og en hjelpende hånd til alle som stakk innom. For Otto var alle gjøremål fysisk trening, derfor var han alltid i toppform med en høy stjerne som idrettsmann og trener i idrettslaget Fri. Han hadde alltid et misunnelsesverdig overskudd og sa aldri nei når muskler og pust måtte brukes. Han drakk verken kaffe eller alkohol, men kalte sjokolade for vitaminer. Han spanderte fiskekaker på kolleger og naboer, og var alltid opplagt til nye utfordringer. Og når han hadde fri fra butikk og idrettslag dro han på dans med sin kjære kone Magna. Musikk og dans var også en lykke og lidenskap i livet til Otto. Men i dag er alt dette bare nære minner om en god venn og kollega, minner om vår Otto som hver eneste dag året rundt viste oss omtenksomhet og kjærlighet, som inkluderte alle, som var ydmyk og stilte seg selv bakerst, som hadde meningers mot og alltid var en støttespiller vi kunne stole på.  Otto, vi savner deg allerede og skylder deg en stor takk for den du var og alt du ga. Tomrommet etter deg blir umulig å fylle, men vi lover å ta med din ånd videre og med det alltid huske din innsats og ditt vennskap.

Fra dine arbeidskamerater hos Ur og Foto.

Kondolanseprotokoll er utlagt i butikken.

Reklamer

4 kommentar to “Vår kjære Otto er gått bort”

 1. Ufattelig trist nyhet. Jeg har selv blitt ekspedert og fått sjokolade av Otto.
  Hans kunnskap og gode humør kommer til å bli savnet.
  Kondolerer så mye.

  Mvh. Tor

 2. Kone & Mainn, mest Kone. Says:

  Snille, gode Otto, håper du har det fint der du er nå. At du får all sjokoladen du har lyst på, og lov til å lære noen andre ett og annet om både foto og livet som sådan. Det var du god på. Takk for fine minner, smil og hyggelige arbeidstimer sammen! ❤

 3. De gode minnene lever videre.
  Du vil alltid være der for oss som møtte deg.

 4. Arne Halvorsen Says:

  Veldig trist, traff ham bare en gang. Han solgte meg min Nikkor 50mm f/1.4 som jeg har hatt mye glede av. Husker handelen godt gunnet den hyggelige personen jeg kjøpte av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: