AFGHANISTAN, Nordsjøfartmuseet/Museum Vest viser utstillingen ” Afghanistan” fra 12.mai

Foto: Håvard Bjelland

Våren 2009 besøkte fotograf Håvard Bjelland Afghanistan for sin arbeidsgiver Bergens Tidende. I april 2010 reiste han til landet på en ny reportasjetur. Han fulgte de norske styrkene i Faryab provins ute i felt. Resten av bildene er fotografert i Kabul.
Afghanistan er et hardt prøvet land. Ingen under 30 år husker noe annet enn krig.  Aleksander den store prøvde å innta landet. England forsøkte det samme. I 2011 har NATO vært i Afghanistan like lenge som Sovjets okkupasjon varte. Det er en krigsherjet nasjon, men også et land med vakre landskaper og stolte mennesker.
Norske soldater sover med pistol ved hodeputen på oppdrag i Afghanistan. De er en del av et NATO-oppdrag som kan virke umulig. Usikkerhet, avmakt og frykt er en del av hverdagen. De skal prøve å kontrollere enorme områder og ulike etniske folkegrupper i ugjestmild natur med en nesten fraværende infrastruktur. De siste årene har opprørene blitt flere og sterkere. Hvor ligger neste veibombe, neste bakhold? Fienden er ofte usynlig.
Hvordan kan noen hundre mann ha oversikt i et område større enn Hordaland fylke?  Det er noe av det Bjelland prøver å formidle med sine bilder.
Utfordringene er enorme. Både for de norske styrkene, men ikke minst for sivilbefolkningen.
Kabul og byens unge befolkning er merket av den konstante krigstilstanden. Kanskje særlig fra den blodige borgerkrigen på 90-tallet før Taliban kom til makten. Gjennom byen renner elven som har gitt byen navn. I dag er den et symbol på sammenbruddet av byens infrastruktur.
Bildene fra det militære er tatt som såkalt ”embedded”. Det vil si at Bjelland fulgte de pågående operasjonene og levde og sov med de norske soldatene.
Håvard Bjelland har arbeidet som fotograf i Bergens Tidende siden 1985, med unntak av to år i Dagens Næringsliv. Det meste av tiden har han jobbet på avisens Oslo-kontor.
Utstillingen åpner 12.mai. Den henger hele sommersesongen
Åpningstidene er mandag til lørdag 11-16. Søndag 12-17. Se www.museumvest.no

Foto: Håvard Bjelland
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: