Tsjernobyl 25 år etter -Norske kunstnere til Ukraina

Foto: Skjalg Ekeland

Prosjekt Pripyat-en poetisk utgraving av et moderne Pompeii

Kunst fotograf Børge Bjartmann Bjerck, pressefotograf Skjalg Ekeland og poet Terje Hellesen, har sammen utforsket den radioaktive byen Pripyat i ett nytt kunstprosjekt der poesi og fotografi kombineres.
Utstillingen åpner i Kiev på galleri ”Mystets”  21.april 2011 klokken 18:00, og vil vises i 10 dager frem til 30.april 2011.
Den Ukrainske poeten Lev Hrytsyuk har oversatt diktene til Hellesen fra norsk til ukrainsk. Han kommer på åpningsdagen for å deklamere.

25 år etter Tsjernobyl katastrofen har de tre kunstnerne utforsket samspillet mellom natur og menneske skapte strukturer i fraværet av menneskelig påvirkning.  Mer enn 50 000 innbyggere ble evakuert fra byen Pripyat kort tid etter ulykken ved Tsjernobyl kraftverket. Med sin beliggenhet kun få km unna er byen fremdeles så radioaktiv at man regner 600 år før mennesker igjen kan bosette seg i området.
Prosjektet peker både bakover og fremover i tid. Det peker bakover på den konkrete historien rundt Tsjernobyl tragedien. Mer interessant er insentivet til egenrefleksjon rundt alt som er forgjengelig i livene våre. Hvor raskt forfallet tar over strukturene vi jobber så hardt for å bygge og vedlikeholde, stedene vi lever livene våre.
Den forlatte byen Pripayt er på mange måter et Pompeii fra -70 tallet. Bjerck, Ekeland og Hellesen har foretatt en arkeologisk utgraving av vår nære fortid gjennom poesi og fotografi, en poetisk utgraving.

Skjalg Ekeland, jobber til daglig som pressefotograf i Bergen. I dette prosjektet har han konsentrert seg om  gjenglemte objekter, gamle fotografier og panoramaer av byen Pripyat. Spenningen mellom natur og struktur er sterkt tilstede i fotografiene hans.

Børge Bjartmann Bjerck, bosatt i Florø hvor han jobber med kunstfoto. I de abstrakte bildene sine har han gått inn i et mikrokosmos perspektiv. Tett på forfallet på en måte som får nye verdener av liv og vakre mønster til å oppstå der andre ser elendighet ved første øyekast. Dette gjør at man kan oppfatte verden på flere måter samtidig og forstå både det som er, det som skal bli, og det forgagne. Det stygge og det fine på samme tid i samme objekt.

Poeten Terje Hellesen også bosatt i Florø. Han har arbeide med fotografens umiddelbare metode. Han har latt seg påvirke av impulser og innskytelser i felten, disse har han lest inn på diktafon der og da. Transkripsjonen i ettertid preges av det direkte og nærværende som ligger i disse lydfilene både i form av emosjonell bevegelse, men også av bakgrunnslyder som er med å sette stemningen.

Utstillingen består av 8 triptykk som hvert består av en tekst i midten og ett bilde fra hver fotograf på sidene og finner sted på galleri Mystets i Kiev 21.04.2011-30.04.2011. Åpningstidene er 11.00-19.00 hverdager, 11.00-18.00 lørdager.

Les mer på Facebook

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: