Dansk fotograf vant Leica Oskar Barnack Award 2011

Foto / copyright:  Jan Grarup

Den prestisjefylte fotoprisen, Leica Oskar Barnack Award 2011, går til den danske fotografen Jan Grarup. For sin prisvinnende portfolio, ”Haiti Aftermath”, får han et Leica M9-kamera og objektiver til en verdi av 5 000 euro. Jing Huang fra Kina ble vinner av Leica Oskar Barnack Newcomer Award 2011. For hans portfolio, ”Pure Sight”, mottar også han et Leica M9-kamera med objektiver. Vinnerne blir presentert 5. juli under fotofestivalen i Arles.
Jan Grarup, født i 1968, har reist over hele verden med kamera de siste 20 årene. Han har fanget utallige historiske begivenheter, blant disse uomtvistelige bevis på menneskelig brutalitet. Under utviklingen av sine prosjekter arbeider han ofte hånd-i-hånd med hjelpeporganisasjoner som Leger uten Grenser og UNICEF. Han har allerede vunnet prestisjefylte priser fra foto- og menneskerettsorganisasjoner som World Press Photo og UNICEF. Hans arbeider publiseres jevnlig i aviser og magasiner over hele verden, som The Guardian, The Sunday Times Magazine, Stern, Geo og Paris Match.
Det sentrale temaet i hans prosjekt ”Haiti Aftermath”, er ettervirkningene av det store jordskjelvet på Haiti 12. januar 2010. Jan Grarups portfolio viser denne katastrofen og skjebnen til de overlevende med en enorm intensitet. Jan Grarup reiste til Haiti på oppdrag fra flere magasiner for å dokumentere naturkatastrofens konsekvenser. Han ser sin oppgave som fotograf som noe mer enn bare å dokumentere en situasjon. Målet med svart-hvitt bildene var å vise stemningen på Haiti. Jordskjelvet tok alt som innbyggerne hadde: eiendeler, tak over hodet, venner og slektninger. Deres liv ble lagt i ruiner. Frykt og desperasjon står skrevet i ansiktene. Innbyggerne risikerte sitt eget liv for å skaffe mat og drikke. Politi og private sikkerhetsstyrker nølte ikke med å bruke våpen for å beskytte de gjenværende matlagrene, noe Jan Grarups bilder dokumenterer.

Se bildene her

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: