40 åring blir digital – Olympus OM-D er lansert

Etter at ryktene begynte å gå om en digital Olympus OM, har Olympus elskere over hele verden ventet i spenning. Nå er den altså her, kameraet som bygger videre videre på OM-seriens 40-årige stamtavle, Olympus E-M5 (OM-D). OM-serien ble elsket av både profesjonelle og seriøse amatører over hele verden. I den nye Olympus E-M5 som lanseres i dag, ligger fokus på et kompakt, ekstremt raskt og lettanvendelig kamera med enestående bildekvalitet som tåler å brukes selv under tøffe forhold. 

Erfarne fotografer vil sette pris på den ekstremt raske kameraresponsen. FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) AF-system er i dag verdens raskeste autofokus blant alle kameraer med utbyttbare objektiver. LIVE MOS-sensoren som er hjertet i systemet oppdateres med 120 bilder i sekundet, og hastigheten for kommunikasjonen mellom kamera og objektiv har økt markant. Olympus MSC (Movie & Still Compatible) er også tilpasset for å klare høye hastigheter og samtidig minimere forstyrrende lyd fra objektivet når det fokuserer. Kameraet klarer 9 bilder per sekund ved sekvensopptak med låst fokus. Med variabel autofokus er hastigheten hele 4,2 bilder per sekund.

Visningen av bildet på skjermen er også blitt betydelig raskere. Oppdateringen skjer nå nesten i sanntid, takket være en kraftig tokjerners bildeprosessor, TruePic VI. Den ene kjernen håndterer bildegjengivelsen i søkeren og på skjermen, mens den andre behandler og lagrer bildet på minnekortet.


Tidligere har bildestabilisering i kameraer og objektiver på markedet  arbeidet med to typer rotasjonsretninger – panorerende bevegelser i sideretning og rystelser i høyderetning. Men bevegelsesuskarphet avhenger av fem ulike bevegelsesretninger. Den nye bildestabiliseringen minimerer også effektivt bevegelsesuskarphet på grunn av ufrivillige horisontale, vertikale og roterende, rullende posisjonsendringer. Dette gjør Olympus til først i verden med 5-aksers bildestabilisering.
Du vil fremfor alt merke forskjellen ved fotografering med stor forstørrelse (makro) og lange brennvidder (tele). Kameraet er også utstyrt med Multi-motion IS som digitalt stabiliserer videobildet effektivt. Til og med når du går og filmer.

Den nye høyhastighets Live MOS-bildesensoren i E-M5 er på 16,1 megapiksler, og i kombinasjon med TruePic VI-prosessoren gir den en meget god bildegjengivelse med lite støy. Du kan ta bilder helt opp til ISO 25 600.

Takket være et økt dynamisk omfang er kontrasten og fargegjengivelsen forbedret. Fine Detail Processing er en algoritme som først kom i Olympus E-5 og som eliminerer moaré og gir renere farger uten forstyrrende ghosting. Real Colour Technology forbedrer fargegjengivelsen ytterligere ved å gjengi farger som tidligere har vært meget vanskelig å gjengi korrekt, for eksempel smaragdgrønt.

E-M5 har også Olympus’ populære kunstfiltre som øker mulighetene til kreativ fotografering og filming. Key Line er et nytt filter som forsterker konturer og gir en følelse av at bildet er en strekillustrasjon, og effekten kan justeres. Artfilter Bracketing gjør det mulig å direkte generere ulike versjoner av samme bilde med ulike filtre lagt på.

Den innebygde elektroniske søkeren har 1,44 millioner bildepunkter og gjengir 100 % av bildeflaten og maksimal forstørrelsesgrad på 1,15x. Søkeren gir et meget detaljert bilde uten forsinkelser, noe som er ekstra viktig når du tar sportsbilder eller andre typer actionbilder. Den unike optiske designen gir et klart, skarpt bilde så godt som uten vignettering (at bildet oppleves som noe mørkere i kantene).  Bildet er dessuten stabilt, og oppleves ikke trøttende for øyet.

Kameraet veksler automatisk mellom søkeren og skjermen avhengig av hvordan du holder det. All viktig informasjon vises tydelig. Og i motsetning til en optisk søker ser du direkte bildeeffekter som kunstfiltre, bildestabilisering og andre bildeinnstillinger, uten å ta øyet fra søkeren.

Kameraet har også et nytt brukergrensesnitt kalt EVF Creative Control som gjør det mulig direkte og separat å justere gjengivelsen av lyse deler og skyggepartier. Uten å ta øyet fra søkeren kan du legge histogram på bildet som gir informasjon om hvordan de ulike delene tegnes, og justere dette slik at eksponeringen blir perfekt. Du kan også endre hvitbalanse, forstørrelse og bildeformat samtidig som du fortsetter å ta bilder.

I tillegg til de forenklinger i bruken av kameraet som den elektroniske søkeren innebærer, er E-M5 også utstyrt med en 3-tommers OLED berøringsskjerm som kan tiltes 80 grader oppover og 50 grader nedover. Perfekt når du tar bilder der vil ha kameraet i en lav eller høy posisjon. Oppløsningen er 610 000 bildepunkter og kan gjengi videobilder tilsvarende VGA.

Berøringsfunksjonen er rask, og du kan arbeide intuitivt fra den skarpe, kontrastrike skjermen. Med fingertuppen kan du endre fokuspunkt og lukkertid mens du jobber videre. Med funksjonen Live Bulb oppdateres Live View-bildet i henhold til en forhåndsinnstilt verdi, og du kan nøyaktig justere lukkertiden som du vil for å få det bildet du vil ha.

Olympus E-M5 er et kamera du kan stole på. Raskt, brukervennlig, lite og fantastisk lett. Dessuten tåler det tøffe utfordringer. Værbeskyttelsen er omfattende og klarer ekstreme situasjoner. Akkurat som hos alle Olympus’ systemkameraer har det nye kameraet et meget effektivt støvreduksjonsfilter foran sensoren (Super-Sonic Wave Filter) som aktiveres automatisk hver gang kameraet slås på.

Kameraet har også en avansert videofunksjon som filmer i Full HD 1080p med 30 bps. Det innebygde stabiliseringssystemet i E-M5 forenkler filming og gir videosekvenser uten rystelser selv med håndholdt kamera. Kameraet spiller inn video i MOV (MPEG-4 AVC/H.264), noe som sikkert vil verdsettes av alle som vil redigere det som filmes. Hver sekvens kan være opptil 29 minutter lang.

Videoformatet AVI (Motion JPEG) kan også velges. Lyden spilles inn i PCM audio kvalitet. Og du kan legge til bildeeffekter direkte på filmen din med kunstfiltre eller flotte ekkoeffekter (one-shot echo og multi-echo).

Kameraet er fullt ut kompatibelt med alle MFT (Micro Four Thirds)-objektiver på markedet, og også Four Thirds-objektiver ved bruk av en adapter. I dag er systemstandarden den største på markedet, og det finnes et meget stort utvalg av objektiver og tilbehør tilgjengelig.

I løpet av 2012 kommer det to nye objektiver fra Olympus: M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1,8 og M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2,8 makro. 75 mm-objektivet er av høy kvalitet i metall og lyssterkt for å gi liten dybdeskarphet eller raske lukkertider ved innendørs fotografering av sport i eksisterende lys. 60 mm-objektivet er værbeskyttet og har 1:1 makro med en nærgrense på bare 19 cm.

Kamerahuset finnes i sølv og svart. Kameraet er i handelen i april 2012.Reklamer

2 kommentar to “40 åring blir digital – Olympus OM-D er lansert”

  1. Neeeeeeeei!

    Det der er ikke noen digital OM. Det er et digitalkamera som prøver å se ut som en OM, og det er noe helt annet.

    OM-serien var speilreflekskameraer. Med speil altså. Og ordentlig søker. Å bygge et kamera med OMenes karakteristiske prismehus uten en ordentlig optisk søker blir bare teit.

    Skuffa nå, ja.

  2. Får satse på min OM4-Ti da.:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: