Jobo PhotoGPS vs di-Gps

Fra tid til annen dukker det opp produkter på markedet som får oss med interesse for foto dippedutter til å om-priorioritere litt på økonomien.
Lenge har GPS  vært en naturlig del av bilistens hverdag og  er nå på vei til å bli en del av fotografens utrustning. (det ønsker i alle fall leverandørene)
For litt tid siden kjøpte en god foto-venn av meg en slik. Jobo Photo GPS het den og hvis jeg hadde lyst skulle jeg få prøve den noen dager.
Klart jeg hadde lyst til det. 

Vanligvis når jeg prøver nye ting som har potensiale til å bli noe jeg kanskje kan komme til å bruke mine surt opptjente penger på er jeg ganske konsekvent på å lete etter svakheter ved produktet. For bomkjøp av fototilbehør har det vært nok av gjennom årene.

Og med Jobo Photo GPS var det tett mellom svakhetene.

jobo-photo-gps-pmaSvakhet nr. 1. GPS-enheten trekker ikke strøm fra kameraet, i stedet må du lade den separat før du bruker den, og det tar to timer å fullade enheten.
Svakhet nr. 2. Lader følger ikke med, i stedet må du lade via en USB port på datamaskinen. Batteritiden på enheten jeg hadde lånt viste seg å ikke holde i mer enn drøye to timer, så du må nok ha en laptop tilgjengelig hvis du planlegger å være ute på location lenger enn det.
Svakhet nr.3. Jobo Photo GPS skal festes i kameraets blitssko. Problemet er å få den festet. Den faller av gang på gang og måtte til slutt festes med tape for å holde fast på kameraet.
Svakhet nr. 4.  Enheten krever en egen programvare for å få utført geo-taggingen. Det betyr at du etter å ha tatt bildene må koble opp mot en PC ved hjelp av samme kabel som brukes ved lading.
Svakhet nr. 5. For å pare bildene dine med GPS informasjonen MÅ du være tilsluttet internett. Dette er for at programmet skal kontakte en PhotoGPS server et sted i verden for å tagge hvert enkelt bilde du har tatt. Programvaren er heldigvis enkel å bruke, det er bare det at dette skulle være totalt unødvendig operasjon å utføre. Det finnes også en annen software for paring av GPS/file som heter HOUDAGEO men da må du ut med ekstra penger.
Svakhet nr. 6.  GPS informasjonen blir ikke lagt til RAW datafilen, i stedet blir informasjonen opprettet i en egen separat fil. Du skal også passe deg for å jobbe med dine Raw filer hvis du ikke har en internett forbindelse oppe, fordi hvis du har lagt til nøkkelord og andre viktige metadata vil disse data bli overskrevet når du senere kobler til internett for å pare GPS data. XMP filen vil rett og slett bli overskrevet.
Svakhet nr. 7. Siden du bare kan feste enheten i kameraets blitssko, er det ikke mulig å bruke kameraets innebyggete blits eller eksterne for den saks skyld.

Jeg har tidligere prøvd di-GPS fra Dawn Technology som jeg har skrevet om tidligere. Den utklasser Jobo sin GPS enhet fullstendig.

di_gps1. Den får strøm fra kamera
2. Den holder seg på plass i kamerats blitssko og er koblet til kameraets 10 pins-kontakt og kan følgelig også festes på annen måte slik at blits kan brukes.
3. Trenger ikke egen software for å virke eller tagge bilder.
4. Knytter aktuelle GPS data direkte til bildefilen under opptak.
5. I motsetning til Jobo er di-GPS praktisk talt nesten ikke synlig på kameraet, og den er meget enkel i bruk.

Den eneste fordelen jeg i farten kan komme på når det gjelder Jobo PhotoGPS er at den kan brukes på kamera som ikke har 10 pins kontakt. Det var vel det hele. Har du fremdeles lyst på Jobo enheten kjenner jeg en som har en for salg.

Én kommentar to “Jobo PhotoGPS vs di-Gps”

  1. *kremt*

    http://www.scottkelby.com/blog/2009/archives/4047

    …kanskje er det han som har kopiert fra din side? 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: