Olympus PEN E-P1, indrefilet til pølsepris

P1010058

Panasonic G1 og GH1 var de første Micro Four Thirds kameraer på markedet, og de var rett og slett mer kompakte versjoner av den tradisjonelle SLR kroppen. Olympus E-P1 fjerner seg helt fra dette med deres retro utseende basert på den populære Olympus PEN modellen fra 1959. Den er tilgjengelig i sølv og en lekker og iøynefallende hvit variant.
Olympus har pakket en SLR kvalitets sensor og prosessor kraft nok til å ta helt fantastiske bilder. Alt leveres i en kropp bare litt større enn et «pek-og-skyt» digitalkamera.
For de som ønsker god kvalitet på pro-nivå, mobilitet og allsidighet  er Olympus E-P1 absolutt et alternativ.

Olympus-E-P1-top

E-P1 er estetisk nøye utformet og gir brukerne en solid kvalitetsfølelse. Her får man ingen plast eller billig følelse. Olympus valgt å gjøre sølvutgaven i rustfritt stål, noe sem selvfølgelig resulterer i litt ekstra vekt. Dette gir følelse av soliditet og er faktisk mer betryggende enn irriterende. Likevel er E-P1 er fortsatt veldig lett i forhold til sine kolleger, og det føles aldri uhåndterlig
Grensesnittet er enkelt, med bare noen få, godt merkede knapper på kameraets bakpanel. Den fireveis navigasjonsknappen er omgitt av en roterende hjul hvor man enkelt ruller seg gjennom menyen.

Olympus-E-P1

Oppe i høyre hjørne på bakpanelet er det er en tønne-formet kontroll brukes i kameraets forhåndsvisnings modus. Når den dreies til høyre gir den mulighet for å zoome inn i bildet som vises på skjermen. Dreies den til venstre gir den brukeren forskjellige gallerivalg inntil valget ender opp i en kalendermodus som raskt og smidig gir deg oversikten hvis du har mange bilder tatt over en lang periode, lagret på minnekortet.

Kameraet har åtte opptaksmoduser: intelligent auto, manuell, lukker prioritet, blender prioritet, program manuell, scene, «kunst», og endelig en HD-film-modus.
På høyre side av kameraet finner du kameraets HDMI utgang som gir deg muligheten for direkte tilkobling til HD-TV, og her er også kameraets USB port lokalisert.

Og hvis du lurer: E-P1 bruker SDHC-kort, ikke xD-minnekort som de fleste andre Olympus kameraer. HD-film-modus kreves en raskere, mer robust format, og heldigvis har Olympus gjort et bytte. Om de gir opp xD helt gjenstår å se, men det burde de absolutt.

Det er et par ting som skal sies om E-P1 når det gjelder ytelse og hva forbrukerne kan vente. E-P1, bruker som digitale SLR kameraer, utskiftbare objektiver. E-P1 har ikke  en optisk søker, men er avhengig av en Live View LCD. E-P1 har heldigvis ikke en innebygd blits. Hvis du ønsker å fotograferee med en blits, må du kjøpe en separat blits som  settes i kameraets blitssko. Blitsen er ikke av de sterkeste med sitt ledetall 14, men er definitivt en bedre løsning enn en innebygd blits ville vært. E-P1 har også «sensor-shift» bilde stabilisering, noe som betyr at det er kameraets CMOS-sensor som flyttes rundt, for å unngå uskarpe bilder ved bevegelser i kameraet under fotografering, noe som i følge Olympus  gir en grad av stabilitet langt overlegen både elektronisk og optisk bilde stabilisering.

Kameraet er bygget for å appellere til både erfarne fotografer, som gjør bruk av omfattende manuelle funksjoner, men også til  nybegynneren som er interessert i å lære mer. Olympus har lagt til «intelligent auto» til E-P1. I iAuto gjør kameraet alle de «tunge valgene» for fotografen, og setter egne innstillinger basert på den type miljø du er i.

Kameraet leveres foreløping med 2 objektiver tilgjengelig, 14-42 mm  f:3,5-5.6 og en 17 mm f:2.8 «pancake» objektiv. I tillegg leveres det også adaptere som gir brukeren mulighet for å bruke gamle OM-objektiver og Four Thirds objektiver på E-P1.

Art Filter: En morsom gimmick

Som nevnt ovenfor, en av de tilgjengelige modusene på Olympus E-P1 er «kunst» som gir tilgang til seks forskjellige kunstneriske filtre for bilder. Vanligvis er jeg skeptisk til disse modusene som jeg ser på som en gimmick. De er morsomme, men i siste instans meningsløs i de fleste tilfeller. Men kunst filtrene på E-P1 er faktisk litt mer interessant enn jeg forventet. Filtrene i E-P1  er underholdende og noen ganger tilføyer de absolutt det lille ekstra som skal til for å gjøre et kjedelig bilde litt mer spennede. Det er viktig å merke seg at dette er noe som legges på JPEG filen. Rawfilen berøres ikke av filtrene.

De seks kunstneriske filtrene er: «Pop Art», som øker fargemetningen betraktelig, «kornete Film», som ser ut som det høres ut; «Soft Focus» for de litt «cheesy», såpe opera øyeblikkene; «Pinhole», som gir bildene et spennende, antikt utseende; «Light Tone» for lette toner og «Pale & Light», som gir bildene en utvasket effekt, og minner om bilder som stammer tilbake fra fargefotografiets spede barndom.  Disse filtrene kan også brukes på E-P1’s video modus, hvis du ønsker det, selv om de har en tendens til å redusere bildehastigheten litt, og kan gjøre at det blir litt hakking under filmopptaket.

High Definition Video

E-P1 har en HD-film-modus som er i stand til å skyte video med en oppløsning på 1280 x 720 bildepunkter ved 30 bilder per sekund, i progressive scan. Enkelt sagt, det er 720p. Dette setter  E-P1 i liga med de fleste HD «pek-og-skyt»-kameraer og Nikons nye D90 speilreflekskamera. Det er lavere oppløsning enn 1080p HD-video-modusen som finnes på feks Canons T1i, men den kan til gjengjeld  bare gjøre 20fps på 1080p.  Canon SX1 kan gjøre 1080p/30fps, men er et fast-objektiv kamera og mye større enn E-P1. E-P1’s videomodus har også stereolyd opptak (ukomprimert 16 bit/44.1kHz Linear PCM). Videoer føres i AVI-format, og ikke i den fancy nye AVCHD-kodeken. Dette betyr at video filer vil bli større og ta mer plass på kortet ditt, men kan enkelt vises og redigeres.

Olympus-e-P1-back

Et 8 GB SDHC-kort gir opptil 30 minutter på 720p HD-video opptak. Det er omtrent halvparten så mye som Panasonic ZS3 ultracompact, som kan skyte 60 minutter 720p HD i AVCHD Lite på samme kort. Når det er sagt,  ZS3 mangler mange av de fordelene til E-P1 som gjør sistnevnte i stand til å produsere førsteklasses video kvalitet, selv om det ikke får plasstil så mye på et minnekort.

Konklusjon:

Selv om det er et par ting jeg kunne tenkt meg bedre, som feks kameraets evne til å fokusere i litt dårlig lys, må jeg bare konstatere at de positive sidene ved kameraet absolutt oppveide for de få negative tingene. Kameraet jeg prøvde var levert med gammel firmware og når Olympus opplyser at en firmwareoppdatering er på trappene og at den vil løse fokusproblemet, ja se da er det  ikke noe å lure på. Retro-revolusjonen har startet. Dette ER indrefilet til pølsepris.

The Olympus PEN E-P1 er et forfriskende innovativt digitalt kamera, som vil gi brukeren høykvalitets ytelse i et lite kamera.en som ville gjøre perfekt sans for at noen ser etter høykvalitets ytelse i en rimelig liten pakke. Fremtiden for Micro Four tredeler format synes svært lyse, og gir Olympus nye liv i et kamera fasett av egen kreasjon.

2 kommentar til “Olympus PEN E-P1, indrefilet til pølsepris”

  1. Ingen søker, altså? Ikke engang en såkalt «Electronic View Finder» som Panasonic-variantene har? Skuffende.

  2. Til orientering: Kjøpes kameraet med 17 mm pancake objektivet, leveres det med en liten søker som settes i blits-skoen. Ellers må skjermen brukes som søker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: