Sensor-rens

dsc_7824Slik kommer Arctic Butterfly pakket

Den eneste bakdelen jeg kan komme på med å eie et speilreflekskamera er faren for å få støv på sensoren. Små irriterende støvpartikler har en egen eevne til å snike seg inn i kamerahuset mens du er opptatt med å skifte linse. Dette medfører støv på bildene dine og det vil du vel ikke ha.Derfor er det viktig å rense sensoren fra tid til annen. Det kan gjøres på flere måter. Du kan la et verksted ordne opp i støvproblematikken din, noe som koster omtrent like mye som å leie et vaskebyrå til å ta husvasken, eller du kan gjøre det sjøl. Gjør du det sjøl blir det helt klart billigte den løsningen, men den kan fort bli veldig dyr den og hvis ikke du er forsiktig. Jeg tenkte her å forklare litt om hvordan du går frem for å holde sensoren ren.

Sensorrens gjøres i prisippet på 2 måter. Man kan gjøre en tørr-rens eller en våt-rens. For å vise deg dette bruker jeg mitt eget favoritt verktøy som jeg alltid har med meg i kamerasekken, Arctic Butterfly fra Visible Dust.

dsc_7840Støv på sensoren kan se slik ut.

Støv på sensoren er lettest å få øye på når det opptrer på ensfargete flater, himmelen og lignende, og vises på bildene som små svarte eller grå flekker. I noen tilfeller kan de opptre som små «bobler» som er ute av fokus i forhold til resten av bildet. Har du det på bildene dine, vet du at de ørsmå hybelkaninene har tatt bolig i ditt kamera og da er det frem med rense-sakene.

Verktøykassen for sensorens består vanligvis av følgende:

zeeion_500x5001. Et blåserverktøy, som absolutt er å foretrekke siden det gir minimal sjanse for at du kan ødelegge noe i kameraet ditt. En liten gummiblåse er det absolutt beste til dette formålet og du bør absolutt unngå trykkluft, siden det lett kan komme drivgass ut samtidig med luften. Dette legger seg som en hinne på sensoren og kan bli veldig vanskelig å få bort. En annen ting som kan gjøre vodt verre og absolutt ikke anbefales er å blåse med munnen inn i kameraet. Ikke kjekt når matrester og annet snafs suser ukontrollert inn i kameraets indre.

2. Tørr-rensing ved hjelp av Visible Dust sin Artic Butterfly. Denne  tar seg av støvpartikler som ikke lar seg fjerne med luft.

red_sl_500x5003. Våtrens som er en noe mer krevende oppgave og som bare skal brukes i tilfeller der sensoren er spesielt skitten og de to forannevnte alternativer ikke gir det ønskede resultat. På grunn av at denne løsningen krever bruk av kjemikalier er det veldig viktig at du vet hva du driver med her. Denne type rens skal bare utføres hvis du er helt sikker på hvordan du gjør det, og i  spesielle tilfeller hvor støvet ikke lar seg fjerne med de snille metodene.  Mange overlater dette til verkstedet eller noen gode venner som har gjort dette før og vet hva det handler om.vswab_green_500x500Sensor-swab (avbildet) brukes til våtrens av sensor sammen med tilhørende kjemikalier

 

La oss ta en rask titt på Arctic Butterfly fra Visible Dust. Dette er et Canadisk selskap som har spesialisert seg på produksjon av renseprodukter for meget sensible gjenstander som for eksempel din kamerasensor. Jeg vet om folk som bruker vanlige pensler for å rense sensoren, men jeg vil på det sterkeste ta avstand fra dette fordi pensler som ikke er spesielt laget for dette formålet lett kan lage små riper i overflaten som igjen kan bidra til større problemer for både kamera og lommebok.

dsc_7821Praktisk innpakking som gjør den lett å ha med i sekken

Arctic Butterfly kommer i en innpakning som gjør den liten og veldig praktisk å ha med seg i sekken til en hver tid.
Når du tar ut Arctic Butterfly av emballsjen vil du se at børsten er beskyttet av et gjennomsiktig plastcover, som  skal være på når børsten ikke er bruk.
I håndtaket på børsten er det plass til et batteri av typen AA, og nå lurer du sikkert på hvorfor børsten inneholder batteri? Problemet med en vanlig børste ville vært at den bare flyttet støvet frem og tilbake på sensoren. Derfor må den gjøres statisk ladet

dsc_7832Slå på Artic Butterfly i 5 sekunder slik at den blir statisk.

Derfor når du skal bruke Artic Butterfly må du starte den opp noen sekunder slik at den blir statisk ladet. Etter drøye 5 sekunder slår du børsten av igjen og den statiske elektrisiteten i børsten vil så trekke til seg støvet fra sensoren. Etter at du har renset sensoren er det viktig å spinne børsten noen sekunder slik at støvet slipper taket i bøstens fiber og den er klar til ny økt. Viktig!! Du må IKKE spinne børsten rundt på sensoren.

img_1151Dra børsten forsiktig frem og tilbake over sensoren

For å komme til sensoren i kameraet ditt må speilet løftes.  Noen kameramerker har en egen «mirror lock up» funksjon for dette. Se etter i bruksanvisningen hvordan dette gjøres for akkurat ditt kamera. (Du har vel ikke kastet den?)

Dra børsten varsomt over sensoren, fra side til side til støvet er borte.

Du må ikke berøre børsten med fingrene dine. Gjør du det vil du tilføre fett til børsten som du igjen overfører til sensoren. Fra tid til annen bør du også rengjøre børsten skikkelig. Det gjør du best med renset alkohol, ren ethanol eller Visible Dust sitt eget stoff.

Etter rensen kan du ta et testbilde med kameraet, slik at du ser at støvet er borte fra sensoren din.

dsc_7841Slik skal det se ut når du er ferdig

Konklusjon:

Sensor-rens er en aktivitet du utmerket godt kan drive med på fritiden for å sikre bilder uten støvflekker. Produkter som Visible Dust sin Arctic Butterfly er med på å gjøre denne jobben til en enkel oppgave. Det er ikke mange negative sider ved dette produktet, det eneste må kanskje være den litt stive prisen. På den annen side, skal du innom verkstedet for å få fjernet støvet fra sensoren er det neimen ikke gratis det heller.

10 kommentar to “Sensor-rens”

 1. Super artikkel.
  Jeg som alle andre plages med disse irriterende flekkene på bildene. Den innebygde sensor-rensen i kameraet mitt (D300) fungerer heller dårlig.

  Tror nok jeg må skaffe meg en Visible Dust etter å ha lest denne artikkelen :-).

  Tor

 2. Trur jammen jeg skal skaffe meg en sånn en sjøl, etter som jeg ikke har klart å blåse vekk støvet på verken D70s’en (privat) eller K10D’en (jobbkamera).

 3. Interessant, tror jeg må få meg en slik Arctic Butterfly. Ser den kommer i to varianter, 700 og 724. Hvilken er det du bruker? Kanskje like greit å gå for den mest avanserte når man først er i gang.

 4. Hei Morten. Selv bruker jeg 700 som er budsjettutgaven. Forskjellen på den og 724 er i all hovedsak at 724 spinner hurtigere og har mulighet for skifte av børste. Uansett hvilken du velger, er Arctic Butterfly fra Visible Dust er et enestående hjelpemiddel til å holde støvet borte fra sensoren. Sjekk gjerne også ut sensor lupen til Visible Dust.

 5. Da kom det en Arctic Butterfly 700 i posten til meg i dag. Jeg har testet den og den ser ut til å virke etter hensikten – jeg hadde en irriterende «boble» som ikke lot seg fjerne hverken med Canon’s innebygde sensor-risting eller blåsebelg, et strøk med Butterfly’en ser ut til å gjøre susen, jeg ser ikke lenger denne flekken på testbildet 🙂

  Mange takk for tipset!

 6. Hei Ronnie,

  Tusen takk for det du skriver her. Veldig flott!

  Jeg ser at det kommer nye typer, men en er de er: http://www.visibledust.com/products3.php?pid=3

  Mitt spørsmår er: Kan den børsten brukes til fullformat og 1.6X utsnittsfaktor sensor?

  Til slutt: Hvis støv sitter en stund før du oppdager, tror du at denne børsten hjelper?

  Tusen takk på forhånd!

  MVH,

  Dang

  * Kan man bruke børsten til å «rense» sensor av og til selv om det ikke finnes støv?

 7. Hei Dang.

  La meg si det slik. Denne børsten er primært beregnet for støvfjærning og det gjør det på en særdeles eminent måte. Bruker den sjøl på både 1,5 – 1,6 og fullformatsensorer med utmerkete resultater.
  Hvis sensoren din har flekker forårsaket av andre ting, bør du nok ta i bruk annet renseutstyr enn denne. F.eks sensor swabs for en eventuell våtrens.
  Hvis støvpartikler får anlendning til å sitte en stund kan det hende at det «brenner» seg fast og da er våtrens eneste utvei.
  Den nye børsten som du referer til i innlegget ditt er den nye visibledust som baserer seg på samme patent som tidligere men i tillegg er utstyrt med ledlys som gjør det enklere for deg når du skal børste bort støv fra sensor. Denne er et must for alle digitale fotografer.

  Uansett, våtrens eller tørrens, vær ekstremt forsiktig når du holder på. Det kan fort bli meget dyrt med en havarert sensor.

 8. Hei Ronnie,

  Tusen takk for veldig flott svar!

  Når det gjelder våtrens som jeg leser ovenpå og forstår at det krever ekstremt forsitig som du nevner.

  Jeg ber deg vise meg som har aldri renset bildebrikke før hvordan man kan rense bildebrikke med våtrens uten å gjøre feil.

  Tusen takk igjen!

  MVH,

  Dang

  Jeg har lest og sett:

  http://www.aftenbladet.no/nytte/teknologi/Slik-fjerner-du-sensorstv-1900814.html

  http://www.visibledust.com/page.php?videos=wet&vswabs=1

  * Hvilken væske trenger man når det gjelder vanlig støv som kommer etter man har skiftet objektiv, men har «sittet» en stund: http://visibledust.com/WetCleaningManual.php

 9. Dang Tien Dung Says:

  Hei Ronnie,

  Tusen takk for at du tok tid for å forklare. Det er veldig fint.

  Når det gjelder våtrens, ser jeg mange typer av væske:

  http://visibledust.com/WetCleaningManual.php

  Hva kunne du anbefalle hvis det er bare vanlig støv (som kan sitte en stund)?

  Tusen takk igjen!

  MVH,

  Dang

 10. Kjenner ikke spesifikt til disse sensorswabene, men de burde kunne fungere greit de.
  Generelt vil jeg si at man må være ytterst forsiktig når det foretaes sensorrens og kanskje da spesielt ved «våtrens»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: