Snow Leopard – bør du oppgradere?

Den nye Macintosh-operativsystemet, 10.6 Snow Leopard er endelig her og spørsmålet  for alle Mac brukere er, bør man oppgradere?  Først, la oss snakke om hva Snow Leopard ikke er før vi kommer inn i hva det virkelig er. Snow Leopard er ikke et revolusjonerende nytt operativsystem som skal ta over for det eksistererende 10.5 Leopard OS. Visuelt er det heller ikke mange forandringer å spore. Dette er mer som en stor servicepakke, og du må nok under panseret for å finne de store endringene.

«The Need For Speed»
Endringene i grensesnittet i Snow Leopard er i beste fall vanskelig å få øye på og vanlige brukere vil ikke engang merke så mye til endringer med unntak av Quicktime 10 spilleren som har fått et nytt utseende.

Nå har ikke jeg den raskeste Maccen i verden,  jeg kjører på en 15″ MacBook Pro 2,4 GHz Intel Core 2 Duo med 4 GB RAM som trolig er en ganske typisk maskin for gjennomsnitts Mac brukeren.

Mange av de optimaliseringer som er gjort, og fjerning av støtte for ikke-Intel-baserte maskiner (ja, beklager PPC-brukere, her er bare Intel-Inside  fra nå av) reduserer fotavtrykket av operativsystemet med i mitt tilfelle 8GB!  I dagens verden med terabyte-disker, lyder dette ubetydelig, men likevel,  ekstra hardiskplass sier man ikke nei til.

Den mest åpenbare farts-forbedringen er i Preview. Jeg tok 32 høyoppløselige JPEG-filer, noe som tilsvarte drøyt 263mb og åpnet med forhåndsvisning. Disse ble  fullstendig lastet i løpet av et drøyt 1 sekund. Dette handler faktisk om en 2x hastighets forbedring i et program som mange fotografer bruker regelmessig.

Et annet område som det er en merkbar forskjell i hastighet er under filkomprimering. Selv om det ikke er så dramatisk som i Preview er det nesten 30% økning også her.

Noe som foreløpig ikke vil gå raskere er tredjepartsprogrammer. Dette vil nok heller ikke skje før det dukker opp oppdateringer som er skrevet for å utnytte noen av de nye program-verktøy i Snow Leopard. Imidlertid vil et program som Photoshop kunne starte opp litt raskere, mens handlinger som utføres i Photoshop ikke vil oppleves raskere.
Gizmodo har noen fine benchmarks på dette som sammenlikner Leopard til Snow Leopard på en rekke ulike oppgaver.

En annen oppgave som Gizmodo også peker på som en forbedring, er sikkerhetskopieringen med Time Machine.

Mac på jobben
Mange ønsker å bruke Mac i jobbsammenheng utover bilde og videoredigering, men har blitt hindret siden muligheten for Microsoft Exchange har vært meget begrenset og ikke minst komplisert å sette opp. Brukere av Exchange på arbeidsplassen vil nå kunne glede seg over en sterk forbedring. Jeg ønsket å se hvor godt dette fungerte, og startet opp Mail-programmet, satt inn min e-postadresse og passord, og noen sekunder senere var alle mine Exchange e-poster på plass. Den utvidete innboksen viste alle mine mapper og søking gjennom meldingene gikk svært rask, betydelig raskere enn Outlook 2007 på min sønns quad-core Windows XP system. Exchange-funksjonaliteten utvides også til iCal og Kontakter.

Video-chat
La meg bare si jmed en gang at jeg ikke er en stor fan av video-chatting. Det burde vært et forbud mot å spre sitt morgentrøtte tryne utover andres skjemer før lunsj. Etter lunsj kanskje, når en bøtte kaffe har gjort øynene litt større. Hvis du likevel er glad i å videochatte,  kan det kanskje glede deg å vite at iChat er forbedret. I tidligere versjoner av iChat, vil et 640 × 480 oppløsnings bilde ta 900kbps.Dette er ganske mye og dreper de fleste bredbåndsforbindelser i hjemmet som igjen fører til hakking . Med Snow Leopard, vil den samme chatten kun beslaglegge 200Kbps av bredbåndet ditt. Vips, ingen hakking og med samme bredde på båndet.

Google synkronisering
Er du feks Gmail-bruker eller du bruker Google kalender til å holde orden på dagen din skal du vite at synkronisering til Mac fra Google eller Yahoo nå støttes av iCal .
Det er alltid hyggelig å ha innebygd støtte for ting som Google Kalender, uten å måtte ty til hacks eller tredjeparts verktøy.

Gamma-støtte
Apples nye Snow Leopard tar et skritt fremover også for grafiske designere og fotografer, ved å støtte Gamma 2.2. Siden Adobe RGB også støtter Gamma 2.2, skal dette gjøre det lettere å kalibrere på tvers av enhetene og man unngår at det endelige resultatet  ser annerledes når de skrives ut enn det gjør på skjermen.

Gamma 2.2 er aktivert som standard ved installasjon eller oppgradering slik at det er ingenting du trenger å gjøre for å justere dette, eller slå den på. Ikke at Gamma 1.8 var et problem, men forbedringer har aldri gjort vondt.

En kjekk og mye etterspurt funksjon er mulighet for justerring av  bilde størrelser i mappen. En glidebryter nederst i vinduet når du er i » ikon-modus» gir deg mulighet for å skalere miniatyrbilder opptil 512 × 512 piksler.

Finder har også et annet lite triks opp i ermet.  Hvis du har videoer lagret på maskinen, vil en avspillingsknapp la deg spille den av direkte fra video-thumbnail i mappen uten å måtte starte opp QuickTime Player.

Oppsummering

Så lenge du bruker en Intel-basert Mac, ser jeg absolutt ingen grunn til ikke å oppgradere til Snow Leopard. Bare frigjøring av 8GB diskplass burde være grunn nok, spesielt for brukere på begrensede systemer som Macbook Air. Å ha en raskere brukeropplevelse med løfte om at tredjeparts programmer kommer til å utnytte nye programmeringsverktøy, og at vi vil se forbedringer i verktøy som brukes hver dag,vil jeg si at det er vel innvesterte 269 kroner.

HUSK!!!!
Til slutt, gjør deg selv en tjeneste, ta backup før du installerer en så omfattende oppgradering som dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: