X-Rite ColorMunki

Det finnes utstyr for skjermkalibrering fra ca tusen kroner og oppover, men hva får jeg hvis jeg legger drøye 4000 kroner i potten? Mine damer og herrer, bli med å hils på ColorMunki fra X-Rite.

De aller rimeligste utgavene på markedet gir deg for eksempel ikke muligheter for å opprette egendefinerte skriver profiler. Det gjør  imidlertid denne, og det beste av alt, det er meget enkelt.
Det er blitt veldig viktig for mange digitale fotografer å kunne lage sine egne skriverprofiler for å ha full kontroll på fargene. For ikke lenge siden måtte man grave dypt i lommeboken for kunne gå til anskaffelse av det som måtte til av utstyr for å gjøre dette . I tillegg måtte du gjerne gå til innkjøp av ekstra enhet hvis du også ønsker å kalibrere prosjektoren din.
Med ColorMunki får  muligheten til å kalibrere både skjerm, printer og videoprosjektor i samme  produkt. På tross av prisen er det ikke noen nedstrippet versjon man finner i esken, tvert i mot i denne finner du de samme spektrofotometer som står i produkter med mye høyere prislapp fra X-Rite. Hvorfor er den så billig da?, tenker jeg. Forskjellen ligger i at programpakken som følger med er gjort mye enklere i bruk for oss vanlige forbrukere uten at det på noen måte går på bekostning av resultatet.

colormunki_21
Om du aldri har kalibrert en skjerm før vil du fort bli komfortabel med programvaren som følger med i esken. Du kan kalibrere alle typer dataskjermer med den og velge om du vil kalibrere i enkel eller avansert modus. I avansert modus kan du sette fargetemperatur og ta høyde for det eksisterende lyset i rommet hvor skjermen står. For å være helt ærlig, jeg fant svært liten forskjell mellom enkel og avansert modus. ColorMunki kommer med en stropp og en polstret innretning som gjør at den kan henges over skjermen din for måling. Etter at den er hengt  på plass er det bare å starte prosessen ved å trykke på den lille starknappent i programmet som følger med. Programmet vil så kjøre en serie med farger som blir lest av ColorMunki. Når prosessen er ferdig vil det opprettes en profil som så lagres på angitt sted i maskinen din (programmet tar seg av alt dette). Du får også opp en før og etter visning og du kan legge inn når du ønsker å bli påminnet om ny kalibrering. Kalibrering av skjermen børetter min mening skje minst hver 14. dag, og det er viktig at skjermen har stått på noen timer før kalibrering gjøres.

colormunki_31

Å profilere er prosjektoren din gjøres på samme måte som på dataskjermen din, men i stedet for å feste ColorMunki til lerretet monteres den på et stativ ved hjelp av et innebygget  adapter. En funksjon som helt sikkert også vil appellere til nybegynnere er at apparatet har en innebygget kalibreringsrutine, det vil si at programmet forteller hele tiden hva du skal gjøre videre og gir beskjed når det er klart for neste trinn.
colormunki_41
Det er når du kommer til printerprofileringen ColorMunki virkelig viser hva den er god for. Mens for eksempel konkurenten Spyder3Print er i stand til å produsere høykvalitets profiler med ca 500 farge patcher, deler ColorMunki denne prosessen i to deler. Dette gjør  at du måler enda flere fargepatcher og får et utvidet gråpunktmåling som igjen gjør profilen enda mer nøyaktig printeren din blir i stand til å lage enda bedre sort/hvitt utskrifter. Selve prosessen tar ikke mer en 25 minutter fra du starter til profilen er ferdig. Jeg anbefaler likevel å la fargepatchen som du skal bruke til å måle fra får tørke i 12-24 timer før du starter med å lage profilen, fordi fargene endrer litt karakter under tørkeprosessen.
colormunki_5
Når du er ferdig med profilen vil den medfølgende programvaren sørge for at profilen blir plassert der den hører hjemme i Photoshop, Quark Express, InDesign eller andre programmer av denne typen du måtte ha på maskinen din .

Det som virkelig overrasker meg er nøyaktigheten til profilene som ColorMunki lager. Jeg har brukt profiler laget fra mindre antall fargepatcher en det ColorMunki leverer. Det har også gitt akseptabelt resultat, dog uten så mye detaljer i skygger som jeg oppnår med profilene fra ColorMunki.
Profilene fra ColorMunki bli minst like bra som profiler lager med for eksempel i1Photo og Profilemaker kombinasjon. Husk bare på at denne kombiansjonen er 10-12000 kroner dyrere.
colormunki_6
Men det stopper ikke der. ColorMunki gir deg også muligheter for å lage CMYK profiler, og gjøre fargemålinger på for eksempel produkter eller annet som du fotograferer og som det er viktig å ha 100 % fargematch på. Hvis du jobber mye med sort/hvitt utskrifter av portretter og hudtonene nok da er veldig viktig for deg  kan du skreddersy profilene dine til akkurat denne type arbeid. Denne prosessen kan gjentaes med andre typer utskrifter du arbeider med.

colormunki_7
Mens printer og skjermkalibrering er viktige elementer i produksjon av digitale bilder, er også det å vite at bilder som sendes i epost til en kunde eller andre vises med riktige farger i hans epost leser. De fleste epostlesere og nettlesere forstår ikke innbyggete profiler og vil derfor som standard vise sRGB. Hvis bildene dine har en en annen fargeprofil eller fargerom kan de se svært annerledes for mottaker ut enn det du hadde tenkt deg. ColorMunki kan ved hjelp av et lite tillegsprogram som heter Digital Pouch eller den digitale posen om du vil pakke bildet ditt ned sammen med den riktige profilen og sørge for at når mottaker får bildet fra deg i eposten sin, vises det akkurat slik du hadde tenkt deg.

colormunki_8
En annen funksjon er Photo ColorPicker. Den lar deg opprette fargepalletter basert på komplimentærfarger. Når du så velger en farge i bildet ditt vil paletten vise alle primærfargene. Dette kan være nyttig rundt utformingen av et bilde, men jeg tviler på om dette er et hverdagslig behov for fotografer.

colormunki_9Med ColorMunki har X-Rite skapt en vinner. Kombinasjonen av skjerm, printer og prosjektorkalibrering til denne prisen må sies å være et kinderegg. Tilleggsfunksjonene i programmet som følger med bare underbygger det faktum at ColorMunki bør være like selvskreven som dataskjermen i bildebehandlingen.

På tross av enkel programvare er ikke ColorMunki helt idiotsikker. Man må følge litt med hvilke innstillinger som velges vnår du skal skrive ut bildene dine. Velger du feile innstillinger her hjelper det ikke stort om profilen er suverent bra.
Så selv om X-Rite har lagt alt til rette for deg, må du gjøre en liten innsats sjøl.

ANBEFALES !!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: